skip to Main Content
Dalslands Kanal Firar 150 år

Dalslands kanal firar 150 år

I år är det 150 år sedan Dalslands kanal invigdes med pompa, ståt och kungligt besök. Detta jubileum ska givetvis firas.

jubileumsprogram

Kanalbolaget planerar ett rejält firande: Jubileumsprogrammet är till brädden fyllt av aktiviteter och evenemang. Vi blickar tillbaka på åren som gått med utställningar och föredrag. Vi arrangerar tävlingar och lokala aktiviteter. Från tidiga våren till sena hösten pågår jubileumsåret.

Programmet är redan omfattande och fler saker kommer också att läggas till.  Här kan du bläddra igenom programbroschyren online (öppnas i ny flik). Och på kanalbolagets jubileumssida kan du följa jubileumskalendern och läsa mer om alla evenemang som är på gång.

Föredrar du att få programbroschyren i pappersform finns det att hämta hos turistbyråer, bibliotek och många andra platser i ”kanalkommunerna”.

Jubileums- och öppningshelg

Den officiella jubileumshelgen blir 9-10 juni, då kanalen även öppnas för säsongen. Först genom kanalen blir ”Udda båtar”, en punkt som ingår i jubileumsprogrammet. Så kom och njut av ångvisslor, tändkuledunk och jubileumssalut.  Musik och folkvimmel utlovas! Kanalmuseet öppnar jubileumsutställningen om Dalslands kanal från 1700-talet till idag. I Håverud är det boksläpp om akvedukten och även Arbetslivsmuseernas dag firas med musik, hampadoft, motordunk med mera.

Invigningen år 1868

Om eftermiddagen den 19 september 1868 stävade den nybyggda ångaren Laxen in mot Håverud. Ombord fanns Kung Carl XV med övriga kungafamiljen samt därtill ett stort följe prominenta gäster. Detta blev inledningen på en flera dagar lång kunglig färd på Dalslands kanal, utgörande den formella invigningen av detta långsträckta kanal- och sjö-system. Denna dag var det fest och den kungliga glansen gav invigningen den feststämning som anstod detta omfattande och mycket viktiga byggprojekt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Back To Top